Mit tehetsz, ha bizalmi probléma merült fel a párkapcsolatodban?

A párkapcsolat remek dolog tud lenni. Az ember társas lény, egy jó párkapcsolatban tud igazán kiteljesedni.

Azonban a legjobb párkapcsolatban is felmerülhetnek bizalmi problémák. Mi a jó döntés ilyenkor? Adjunk még egy esélyt a kapcsolatunknak, vagy lépjünk tovább remélve, hogy a következő párunkkal nem fog felmerülni hasonló probléma?

Mit tekintünk bizalmi problémának egy párkapcsolatban? Valami olyan dolgot, ami alapjaiban rengeti meg az egész kapcsolatot. Olyan dolgot, amin úgy érzed, hogy nem tudsz túllépni. Megcsalt a kedvesed, vagy más olyan dolgot tett, ami számodra megbocsáthatatlannak tűnik? Ez mind bizalmi probléma. Meginog a bizalmunk felé, nem tudjuk, hogy képesek leszünk-e valaha még igazán bízni benne. Pedig bizalom nélkül nem működhet egy házasság, vagy párkapcsolat sem.

Minden párkapcsolatban előfordulnak problémák, ezek azonban nem feltétlen jelentik azt, hogy véget kell vetni a kapcsolatnak.

Összeszedtem néhány dolgot, amit érdemes megfogadi ilyen helyzetben:

  1. Ne dönts dühből, vagy pillanatnyi sértettségből. Van egy mondás, miszerint a harag nem jó tanácsadó. Szerintem ez nagyon igaz ebben a helyzetben. Ne tegyél olyan dolgot, amivel veszélyeztetnéd a kapcsolatot, még mielőtt eldöntenéd, hogy mit szeretnél tenni vele.
  2. Próbáld meg külső szemmel nézni a szerelmeteket. Mik a tények, és mik azok a dolgok, amiket csak hozzágondoltál a szituációhoz, de valójában nem úgy történtek.
  3. Döntsd el a tények alapján, hogy tovább akarod-e ezt a kapcsolatot, vagy a tények figyelembe vételével úgy döntesz, hogy véget vetsz neki. Fontos, hogy neked kell dönteni nem az anyukádnak, vagy a barátnődnek. Csak te ismered a kapcsolatotokat teljesen, a tanácsadók nem.
  4. Ha úgy döntesz, hogy bizalmat szavazol a párodnak és tovább szeretnéd vinni a kapcsolatot, akkor találj stabil pontokat benne, amire építkezni lehet. Remek segítség lehet a döntésben, hogy készítesz egy listát arról, hogy miért érdemes megmenteni a kapcsolatotokat. Minél többet írsz, annál jobb. Ne csak nagy dolgokra gondolj, hanem apró értékeket is vegyél bele a listába.
  5. Arról, hogy válságba kerül egy párkapcsolat mindkét fél tehet. Lehet, hogy úgy tűnik, hogy a párod követett el valami borzasztót a kapcsolatotok ellen. Azonban nagyon sokat segít, ha végiggondolod azt, hogy te hogyan okoztad ezt a helyzetet. Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, de több olyan dolgot is fogsz találni, amivel te okoztad ezt a helyzetet. Szedd össze őszintén ezeket.
  6. Kezdj el kommunikálni a pároddal. Fontos azonban, hogy ne ronts ajtostúl a házba. Csak apró kis lépésekkel haladj előre. Először mondd el neki, hogy hogy döntöttél, majd kezdj el nagyon óvatosan beszélgetni vele. Eleinte csak nagyon semleges témákról beszéljetek, ami mindkettőtöknek reális. Légy nagyon türelmes és ne feledd, hogy szereted ezt az embert és meg akarod menteni a kapcsolatotokat. Ne kérj számon vagy büntess a múlt bűnei miatt. Ha megfelelően kommunikálsz, akkor úgyis el fogja mondani, hogy mi okozta azt, hogy elárulja a kapcsolatotokat.
  7. Mondd el neki te is azokat az ártó tetteket, amiket elkövettél ellene. Kérj értük bocsánatot és tudd meg tőle, hogy hogyan hozhatod helyre a kialakult helyzetet.
  8. Hamarosan valószínűleg ő is így fog tenni. Te fogadd el a bocsánatkérését és adj neki lehetőséget a jóvátételre.

Remélem, hogy tudtam segíteni abban, hogy megoldjad a párkapcsolati problémádat.

Azért írtam ezt a bejegyzést, mert én is hasonló helyzetben vagyok. Hetek óta szenvedek ebben a helyzetben. Én úgy döntöttem, hogy túllépek a saját sérelmeimen és adok egy új esélyt a kapcsolatunknak. Nehéz volt ide eljutni. Nekem 46 gyötrelmes napba tellet. Teljes sikerről még nem tudok beszámolni, de azt elmondhatom, hogy végre nemcsak elkeztünk kommunikálni, de elkezdtünk a kapcsolatunkról szeretettel és pozitív megerősítéssel beszélgetni. Ezt én hatalmas eredménynek tekintem közel egy hónap 0 kommunikáció után.

Hogy tudtam túllépni a sértettségemen? Úgy, hogy felismertem, hogy teljesen bizonyos vagyok abban, hogy mindketten nagyon szeretjük egymást és együtt akarunk megöregedni. Mi lehet a legrosszabb ebben a helyzetben? Az, ha anélkül szakítunk, hogy adnánk egy tényleges esélyt arra, hogy megmentsük a szerelmünket. Én úgy döntöttem, hogy megmentem.

Ha mégsem sikerül, akkor legalább elmondhatom, hogy én mindent megtettem annak érdekében, hogy túllépjünk ezen. Azért is érdemes ezt megtenni, mert ha mégsem sikerül, megmenteni a kapcsolatot, akkor is hatalmas nyereséged lehet a dologból. Tiszta lappal, a múlt sérelmeit nem továbbcipelve léphetsz egy új párkapcsolatba.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..